0800331591

Цікаві факти про британські фунти

Курс британського фунту

Британський фунт – грошова одиниця, яка є національною валютою Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Також вона є законним засобом платежу для британських заморських територій у всьому світі.

Ось найцікавіші факти про британські фунти:

  1. Фунти є найдавнішою валютою у світі. Спочатку всі банкноти малювалися вручну, ними писали ім'я кожного одержувача. І лише у 1853 році з'явилися перші надруковані грошові знаки.
  2. Британські фунти – найбільша підроблена валюта у світі. Все це почалося за часів Другої світової війни завдяки Адольфу Гітлеру, який дуже хотів підірвати економіку Великобританії і тому понад десять відсотків фунтів у обігу були підробленими.
  3. У банках Шотландії та Ірландії є банкноти номіналом один мільйон фунтів стерлінгів і сто мільйонів. Такі гіганти не призначені для масового використання.
  4. Близько тисячі років тому за фунт можна було купити 15 корів, ціле невелике стадо.
  5. На лицьовій стороні банкноти друкують зображення королів та королів Великобританії, а на звороті – видатні особи різних епох, це Вільям Шекспір, Ісаак Ньютон, Майкл Фарадей, Чарльз Діккенс та інші. Зображення Єлизавети Другої з'явилося на банкнотах 1960 року.
  6. Незважаючи на посилення ролі США у світовій економіці, фунт залишається стійкою грошовою одиницею і не здає своїх позицій, тому GBP посідає третє місце після долара та євро.
  7. Багато хто вважає британський фунт найдорожчою валютою у світі, але це не так. Найдорожчою валютою є кувейтський динар, а британський фунт стерлінгів посідає п'яте місце.
  8. У Британії є закон, який забороняє спалювати гроші, а того, хто порушив, чекає покарання. Грошові банкноти друкуються під наглядом провідних банків. Понад 300 років банк Англії випускає фунтові банкноти.
  9. За кілька століть британський фунт перейшов до десяткового виміру. Після реформи прибрали пенні та шилінги, дрібні копійки фартинги, а фунт став дорівнювати ста пенсам. В результаті грошової реформи багато монет просто перестали використовуватися.
  10. Зараз у обігу є такі номінали банкнот, як п'ять, десять, двадцять та п'ятдесят фунтів. Один фунт - це велика рідкість, тому що такі гроші друкуються тільки в Шотландії.
  11. Британський фунт стерлінгів на даний момент є третьою найпоширенішою валютою світу після долара та євро.
  12. Вперше фунт з'явився у 1694 році.

Як видно, дана валюта має не лише багатовікову історію, а й цікаві факти, якими не можуть похвалитися валюти інших країн.