0800331591

Чеська крона в Україні

Курс чеської крони

Менталітету чехів властиві стриманість, спокій і чітке дотримання принципів. Вони люблять не тільки порядок, але і все, що пов'язано з їхньою національністю, історією і культурою. Саме цим можна пояснити, чому Чехія змогла зберегти свою національну валюту незважаючи на те, що вже давно є членом Євросоюзу.

За даними експертів, CZK вважається однією з найстаріших в Європі і останні 15 років вона демонструє стійкість перед будь-якими негативними факторами. Цікавий той факт, що назва грошової одиниці «коруна» означає не тільки саму грошову одиницю, а й корону - предмет законної влади і стабільності. Можна згадати 2008 рік, коли світова криза похитнула економіку багатьох країн, проте крона вистояла.

Де в Україні змінюють чеську крону?

Обміном UAH на CZK зазвичай цікавляться українцеві, які збираються виїхати за кордон на заробітки або з метою туризму. Як показує практика, українці їздять не тільки в Польщу, а й в Чехію, адже тут доступні більш вигідні умови праці та проживання. Для перетину кордону потрібно мінімум 2000 крон в кишені, купити їх можна на чорному ринку, в обмінних пунктах і деяких банках.

Як правило, цю валюту можна знайти в регіонах, які територіально найближче знаходяться до Чехії - це Західна Україна і суміжні області. Можна скористатися інтернетом, щоб дізнатися актуальний курс валют, його динаміку і інші важливі показники. Обмінники на кордоні і чорні ринки - найбільш невигідні місця для покупки крони, ціни тут зовсім не ті, що в банках, і підходять тільки для обміну невеликих сум.

Альтернативний варіант - обмін валют онлайн. Це допоможе українцям:

  • залишитися інкогніто;
  • зробити обмін або грошовий переказ з мінімальною комісією;
  • розрахувати суму віртуальним конвертером;
  • відстежити останні фінансові новини та ін.

У самій Чехії крім CZK туристи можуть розплачуватися іншими валютами, однак банкомати видають тільки крони. Тому якщо ви плануєте надовго відвідати цю країну і берете з собою банківські картки, подбайте про обмін заздалегідь.

Цінність CZK

Мало хто знає, але багато нумізматів колекціонують чеські крони, адже вони увійшли в список найпривабливіших грошових одиниць. Правда, мова йде тільки про "царські" зразки. На лицьовій стороні банкнот намальовані портрети знаменитих державних, політичних і культурних діячів країни. Найменшою купюрою в країні вважається банкнота номіналом в 100 крон, на ній зображений Карл Четвертий.

Купюра в 1000 крон відноситься до «царських». У 2009 році її удостоїли званням кращої банкноти. Сьогодні багато нумізматів активно шукають банкноту номіналом в 5000 чеських крон. У світі таких - усього 25 штук, їх відмінна риса - масонський знак, до якого мав безпосереднє відношення творець купюри Альфонс Муха.